İçeriğe atla

Gününde teslim için farklı bakış açısı

amaç zihin haritası-
 
Bir firmayı amacına yaklaştıran her eylem verimlidir. Eğer amacını bilmiyorsan verimlilik hiç bir anlam taşımaz.
 
Amaç nedir? Ucuza satın almak? İstihdam sağlamak? Kaliteli üretim yapmak? Verimli olmak? Teknolojik olmak? Daha çok satmak? Amaç para kazanmaktır, bunların hepsi amaca ulaşmanın araçlarıdır. Öyleyse sadece bize para kazandıran eylemler verimlidir.
 
Herkesin her an çalıştığı bir işletme verimsizdir! Fazla stokları başkaları yapmadı, demek ki kapasite fazlası var.. Yöneticiler genellikle herkesin-her makinenin çalışacağı gibi kapasiteyi dengelemeye gayret ediyor. Dengeli fabrikaya ne kadar yaklaşırsan iflasa da o kadar yaklaşmışsın demektir. Dengelenmesi gereken kapasite değil, akıştır.
 
Dengeli kapasiteyi işe yaramaz yapan iki olgu: Interdependency-bağımlılık (prosesler sıralıdır, öncekinden iş gelmezse sıradaki proses başlayamaz) ve statistical fluctuation-değişkenlik (doğada ve sanayide bir çok parametre kesin değildir, doğal bir değişkenlik içerir, örneğin garson hesabınızı her zaman tam aynı sürede getirmez). 
 
Dengeli bandınız uzadıkça yaşanan sıkıntılar artar, çünkü zaman geriye doğru gitmez, başka bir ifadeyle sadece gecikmeler birikir. Dengeli kapasitesi olan bantta işler gecikir, stoklar artar, fazla mesailer artar, üretim azalır. Daha uzun termin verilirse içerideki stoklar artar, yine gecikilir, kısır döngüdür. Çalışanların/amirlerin yerlerini değiştirmek / fazla mesai / işe alımlar işletme giderini artırır, aynı noktaya geri gelinir, kısır döngüdür. Sorun olduğunu düşündüğünüz iş istasyonunu iyileştirdiğinizde sorunun başka bir istasyona kayar, kısır döngüdür. Arzu ederseniz simülatörü deneyebilirsiniz. 
 
Sistemi iyileştirirken 5 adımı takip edin:
  1. Kısıtı belirleyin
  2. Kısıtı etkin kullanın
  3. Diğerlerini kısıtla uyumlandırın
  4. Kısıtı talebe yetişecek şekilde iyileştirin
  5. Başa dönün, atalete kapılmayın
Düşünme süreçleri 3 soruyla başlıyor:
  1. Neyi değiştireceğim?
  2. Neyle değiştireceğim?
  3. Nasıl değiştireceğim?
  4. zaman içinde buna nasıl sürdüreceğim? sorusu da eklendi.